A balinéz emberek művészi hajlamai vitathatatlanok. A gyerekek kicsi koruktól magukba szívják a zene iránti szeretetüket, miközben hallgatják a muzsikusokat, a szüleik térdén ülve ellesik a festészet és kézművesség technikáit. A hagyományos kézműves piacokon igazi mesterműveket találhat a szerencsés utazó.

Nincs ez másképp a divattervezés terén sem..

Amint említettem az előző bejegyzésemben, az Uluwatu teljes ellenpontja annak a színkavalkádnak, ami a mindennapi öltözködést jellemzi. Túlnyomórészt a fehér uralja a kollekciókat, illetve néhány fekete darabot is fellelhetünk.


1.jpg

Az Uluwatu márka kézzel készített csipkeruhákat takar egyenesen az istenek szigetéről, Baliról.

Hogyan is nézhet ki egy indonéz varróműhely? Fülledt meleg, a légkondi nem működik, szűk térben több száz nő állandó zakatoló zajban, a varrógépek felett görnyedve folyamatosan túlórázik.

Ezt a képet gyorsan verd ki a fejedből! Az Uluwatu vállalatnál ez elég távol esik a valóságtól.  A kis „műhely”  Tabanan városában egy domboldalon helyezkedik el, ahol az alkalmazottak élvezhetik az óceán felől jövő hűvös délutáni szellőt (részben nyitott térben dolgozva) és az egzotikus buja növényzet látványa sem utolsó inspirációnak.

 2.jpg

3.jpg

A cég több mint 30 éve van jelen a piacon. Az igazi különlegessége, hogy kézzel varrják a csipkéket. Itáliából terjedt el a varrott csipke, amelynek anyaga a fehér lenfonal. Technikailag az a lényege, hogy a varrónők tűvel a kezükben egyetlen szállal (gomblyukvarráshoz hasonló öltésekkel) dolgoznak.  A balinéz nők bambuszkarikára kifeszítik az anyagot és lábhajtásos varrógépekkel varrják ki a szebbnél-szebb csipkemintákat (ezekkel a Singer varrógépekkel manapság leginkább régiségkereskedésben találkozhatunk Európában). A ruhák értékét szerintem az is egyértelműen jelzi, hogy egy-egy darab elkészítése akár 5 napot is igénybe vehet.

4.jpg

Az Uluwatu sosem volt nagy cég, amely az olcsó  tömegtermelésre koncentrálna. Éppen ellenkezőleg, az időtlen minőség és stílus megőrzését tartották folyamatosan szem előtt a tulajdonosok. Úgy gondolom, hogy ez a professzionalizmus és az értékek megőrzése („krawang” - balinéz csipkevarrás) a cég sikerének a záloga.

Olyannyira, hogy a márka szerintem Bali legmenőbb divatcégévé nőtte ki magát...

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Forrás: www.uluwatu.co.id/

kommentek:

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://divatdiktator.blog.hu/api/trackback/id/tr374981627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mandarinn 2012.12.28. 16:33:34

Csodaszépek ezek a hófehér csipkeruhák! Nagyon ügyeskezű nők lehetnek a készítői. Magam is imádom az ilyen kelméket, bár ruhám még nincs, de szívesen hordanám.
Örömmel nézegetem a gyönyörű képeket és gratulálok a szerkesztőnek!

S! 2013.01.01. 20:01:29

Igényes szövegkörnyezetbe ágyazott gyönyörű fotók. Kellemes perceket okozott a cikk olvasása! Nagyon várom, hogy az oldal méginkább megteljen élettel...minden ismerősömnek ajánlani fogom! :) Hajrá Divatdiktátor!!!

Ferencz Judit 2013.01.04. 23:29:05

@mandarinn:
Kedves Mandarinn!
A csipkeruhákat élőben látva egyértelmű volt, hogy a minőséget tartják szem előtt. Ráadásul a boltjaik berendezése ugyanolyan stílusos, mint maguk a ruhák. Tudják, hogy kell vásárlásra csábítani!
Judit

cimkék:

 archivum extrak

Divatdiktátor

Ez számomra több, mint egy divatblog. A gyerekkori álmom megvalósulásának kezdete. Stílus és divat, ahogy én látom.

süti beállítások módosítása