Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy egy szép szál kőszáli kecskét kaptam a világ tetejéről, meg kell, hogy nyugtassalak Titeket! Bár az az igazság, hogy nagyon sok köze van az ajándéknak a latin nevén „Capra hircus”-hoz. Na de kezdjük a történetet az elejéről!

Augusztus elején a barátainkat vittük ki a repülőtérre, akiknek az úticéljuk nem más volt, mint India. Az országnak is a „vadabb”, nem igazán az átlag turisták által megcélzott részei. Amikor megkérdezték, van-e valami, amit szeretnénk ebből az igencsak egzotikus országból, nekem egyetlen másodpercig sem kellett gondolkodnom a válaszon. Ha Ázsia, akkor egy mintás sál vagy „Sarong” (Délkelet-Ázsiában így hívják a széles, hosszú szövetet, amelyet maguk köré tekernek a nők) a szívem vágya.

Himalájai kőszáli kecske.png

Himalájai kőszáli kecske (indafoto.hu)

Nagy örömömre egy igazi különlegességet hoztak nekem, mégpedig egy kevert „pasmina” sálat, ami megjárta a 3000 méter tengerszint feletti magasságot!

Egy nem mindennapi szövetről van szó. A pasmina gyapjú a himalájai hegyi kecske szőréből készül, amelyet általában a tavaszi időszakban hullat le. A bokrokon fennakadó szőrcsomókat a helyiek gyűjtik össze és készítenek belőle finom fonalat. Mivel nem egy szimpla, bárhol fellelhető gyapjúról van szó, ezért leginkább sálakat, kendőket, stólákat készítenek. A „Capra hircus” előfordulási helyei a Nyugat-Himalája vidéke, leginkább India, Nepál és Pakisztán.

Pasmina sálak

100%-ban pasminából készült szövetek nem jellemzőek, szívesen vegyítik selyemmel. Szerintem ez teszi igazán eredetivé, ugyanis a pasmina finom, melegségét a selyem fényével kombinálva könnyed, de ugyanakkor puha anyag jön létre. Egyaránt jellemzőek az egyszínű és a mintás darabok is.

Indiában a gyapjú a legolcsóbb, a birka és a jak szőréből, a selyem majd a kasmír és a pasmina követi ezeket a szöveteket különlegességben és persze árban is.

A ’90-es évek végétől kezdett egyre divatosabb kiegészítővé válni a sztárok körében is.

Az én ajándékom egy gyönyörű kék-fekete mintás, selyemmel kevert sál volt!

Köszi Nóri és Levi!

Pasmina 7.jpg

Forrás:

www.wikipedia.org

www.indafoto.hu

 

 

 

kommentek:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://divatdiktator.blog.hu/api/trackback/id/tr315536540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

cimkék:

 archivum extrak

Divatdiktátor

Ez számomra több, mint egy divatblog. A gyerekkori álmom megvalósulásának kezdete. Stílus és divat, ahogy én látom.

süti beállítások módosítása