2012/12/24

Bali szigete számomra maga az egzotikum. Mivel még nem jártam Délkelet-Ázsiában óriási várakozásokkal tekintettem az út elé. Hihetetlenül élveztem a szigeten minden ott töltött percet. Buja trópusi növényzet, illatos és szinte vakítóan színes virágok, 27 fokos óceán, izgalmas látnivalók, gasztronómiai élmények tömkelege és a hindu emberek vendégszeretete, hogy csak egy pár dolgot említsek...

IMG_0487_.jpg

Saját fotó: Nusa Dua Beach, Bali

IMG_0236.JPG

Saját fotó: Sanur Beach, Bali

Amikor elutazok egy másik országba, a legfontosabb számomra, hogy betekintést nyerhessek az ottani emberek életébe, gondolkodásába, kultúrájába ... és ami mindig is érdekelt, hogy többet megtudhassak mit jelent számukra a stílus, hogyan szeretnek öltözködni, mik azok a kiemelkedő ruhagyártó cégek, akik az adott nép stílusát leginkább közvetítik egy idegen kultúrából jött utazó számára.

A balinéz népről nagyon pozitív kép alakult ki bennem az utazás során. Ami leginkább szembetűnő volt számomra, hogy pozitívan gondolkodnak. Bár az életszínvonal nem túl magas (havi 200 dollár az átlagkereset), mégsem elégedetlenkednek. Sőt, egy természetes életöröm árad az emberekből, ami magával ragadja az utazót is. Szerintem aki ellátogat Balira, az szárnyal attól a nyugalomtól és szabadságérzettől ami eltölti a lelkét.

A balinéz nők napi viseletét  is ez a szányalás lengi át. A pillangó aljú felső ruházatuk a legjobb példa erre, amiben olyan sikkesen festenek.

De valójában hogyan is alakult ki ez a viselet?

A holland gyarmatosításig a nők csak Sarong-ot (széles hosszú szövet) tekertek a derekuk köré, felsőtestüket pedig meztelenül hagyták. Azonban a gyarmatosítók ezt a viseletet szigorúan megtiltották nekik, ami jelentősen megváltoztatta az öltözködési szokásokat.

Napjainkban a balinéz nők hosszúra szabott blúzt, Kebaya-t hordanak, amelyet Sarong-gal  kombinálnak. Nemcsak Indonéziában népszerű ruhadarab, hanem Malajziában, Brunie-ben, Burma-ban, Szingapúrban és Thaiföld déli részén egyaránt. A Kebaya-nak a legkülönbözőbb fajtái léteznek, minta nélküli vagy színes mintákkal díszítik.

A Sarong-ot a rizsföldeken dolgozó nők akár pólóként is használják. Azt mondanom sem kell, hogy ez az egyik slágertermék a piacokon, a választék óriási, illetve nagyon jól lehet variálni!

A szertartások alkalmával a hagyományos viselet egy jóval ünnepélyesebb ruhaköltemény a Bulang, amely egy 15 láb hosszú ruha, a felsőtesten körbetekerve, arany levél díszítésű selyemmel takarva. Az alsószoknya földig érő, melyet húznak maguk után  a földön.  A ruha világos színű, belülről arany szövéssel.

Ennek a sokszínűségnek teljes ellenpontja a kedvenc balinéz márkám, az Uluwatu, melyről következő bejegyzésemben olvashattok.

kommentek:

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://divatdiktator.blog.hu/api/trackback/id/tr464980492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bananas 2012.12.30. 04:27:31

Elképesztő képek ,a videó kiegészítés igen hatékonnyá teszi az irányító szövegben leírtakat. Csak gratulálni tudok!

S! 2013.01.01. 20:05:34

Gratulálok a saját fotókhoz! Jól sikerültek...jól esett rájuk nézni ezeken a hideg, téli napokon! :)

Ferencz Judit 2013.01.04. 23:31:27

@bananas:
Kedves Bananas!
Köszönöm, remélem Te is kedvet kaptál, hogy Sarong-ot viselj a nyáron!
Judit

cimkék:

 archivum extrak

Divatdiktátor

Ez számomra több, mint egy divatblog. A gyerekkori álmom megvalósulásának kezdete. Stílus és divat, ahogy én látom.

süti beállítások módosítása