Új szelek fújnak a divat világában, egyenesen Libanonból! Hollywood csillagainak egyik kedvenc tervezője, a vörös szőnyeges vonulások és az Oscar gálák szinte állandó szereplője, illetve hazájának egyik „fő exportcikke”. Végül, de nem utolsósorban született tehetség. De valójában ki Elie Saab?

A libanoni származású divattervező 1964-ben született, már gyerekkorában magától megtanult varrni. A ruhatervezés iránti érdeklődése elég hamar, már 9 évesen elkezdődött. Először lánytestvéreinek, majd tizenévesen a szomszédoknak tervezett.

1981-től Párizsban járt divatiskolába, de egy évvel később otthagyta és Bejrútban megnyitotta műhelyét. Első kreációi estélyi és esküvői ruhák voltak.  Az arab világ egyik legelismertebb designer-évé nőtte ki magát, az emírségekből folyamatosan érkeznek vásárlói. Stílusának ismertetőjegyei a díszes szövetek, részletesen kidolgozott hímzések, csipke, gyöngy és kristályok. A kollekciójában haute couture, ready-to-wear, kiegészítők és parfümök találhatók.

Ellie Saab elérte, amire szinte minden tervező vágyik. 2003 májusában a Chambre Syndicale de la Haute Couture tagjává választotta, így első haute couture összeállítását 2003. júliusában, Párizsban mutatta be. Ready-to-wear tavaszi/nyári kollekcióját 2006. májusában indította el, ugyancsak a francia fővárosban vitte kifutóra. Esküvői ruhái örök kedvencek (nem véletlenül), legalább tíz csodával bemutatóin is megjelenik.

Ráadásul ő az első nem olasz származású divattervező, akit az Italian Camera Nazionale della Moda tagjai sorában van. Ami valóban megkülönbözteti a tervezőt, hogy ruhái hordhatóak. Ugyanis amíg a legtöbb európai divatház szereti meghökkenteni a nézőközönséget, addig Saab a letisztult vonalakat részesíti előnyben, modelljeit pedig maximálisan tiszteli (semmi mellvillantás, túl sötét smink, hordhatatlan darabok).

De mi hozta az igazi áttörést? A 2002-es Oscar díjátadón az ő haute couture kollekciójának egyik darabját viselte Halle Berry. Amiért viszont igazán emlékezetes ez a gála, hogy Halle volt az első Oscar-nyertes afroamerikai színésznő.

Azóta Elie Saab megállíthatatlan. Egy rövid áttekintés pár emlékezetes vörös szőnyeges fellépésről a kreációiban…

Beyoncé, Golden Globes Awards, LA, 2007.

Christina Aguilera, American Music Awards, Nokia Theatre, Los Angeles, 2008.

Gwyneth Paltrow, Bambi Awards in Germany, 2011.

Keira Knightley, Toronto Nemzetközi Filmfesztivál, 2012.

Taylor Swift, Billboard Music Awards, 2012.

Jessica Biel Timberlake, „Az emlékmás” premierje, Berlin, 2012.

kommentek:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://divatdiktator.blog.hu/api/trackback/id/tr925015489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Divatdiktátor

Ez számomra több, mint egy divatblog. A gyerekkori álmom megvalósulásának kezdete. Stílus és divat, ahogy én látom.

süti beállítások módosítása